Skip to content

Met je baby of kind naar een osteopaat

Osteopathie voor kinderen

Een kind is geen kleine volwassene en vraagt daarom speciale aandacht binnen zowel de geneeskunde als de osteopathie. Door de zachte technieken is osteopathie bij uitstek geschikt voor het behandelen van baby’s.

Er zijn vele aspecten in de behandeling van kinderen anders dan bij een volwassene, omdat kinderen fysiek en mentaal volop in ontwikkeling zijn. Elke ontwikkelingsfase vraagt een specifieke benadering, heeft zijn eigen kenmerken en kinderziekten. Als er een probleem in een van de facetten van de ontwikkeling optreedt, heeft dit gevolgen voor de totale ontwikkeling van het kind. Elk kind vraagt dan ook zijn eigen, unieke benadering. 

Tijdens een osteopatische behandeling wordt door het kind bepaald hoe het zich laat behandelen. Het is aan de osteopaat om op een creatieve wijze het kind te volgen en te behandelen. Sommige kinderen huilen tijdens de behandeling, terwijl andere in slaap vallen. Dit komt doordat je kind reageert op de veranderde prikkels van en naar de hersenen.

Osteopatie behandeling bij kinderen

Omdat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt hersteld, wordt niet alleen de motorische en verstandelijke ontwikkeling gestimuleerd, maar ook de emotionele. Tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kan er een bewegingsverlies ontstaan in de schedel, nek of rug. Hierdoor kan je baby onrustig worden. De baby zit niet lekker in zijn vel en zal daardoor veelvuldig huilen.

Door een blokkade ter hoogte van de schedelbasis kan een belangrijke zenuw, die o.a. de darmen aanstuurt, geïrriteerd raken. Hierdoor kan het spijsverteringsstelsel over- of onderprikkelt worden, waardoor klachten ontstaan.

Een voorkeurshouding kan een afplatting van de schedel veroorzaken, maar andersom kan een vervorming van de schedel een voorkeurshouding geven.
Bewegingsverlies tussen de verschillende botstukken van de schedel kan leiden tot vervorming van de schedel. Door bewegingsverlies van de nekwervels, verkramping van de nek- of halsspieren kan een voorkeurshouding ontstaan. Een verminderde beweging van schedel- en aangezichtsbotstukken kan de drainage van het oor of de bijholten belemmeren met ontstekingen tot gevolg.

Het vraagt moed om te groeien en te worden wie je diep van binnen bent.
- E.E. Cimmings

Problemen bij baby's en kinderen

Een bevalling is een enerverende ervaring voor moeder en kind. Uiteraard is het stressvol, maar dat is tot bepaalde hoogte nodig om het lichaam en geest van het kind een ‘boost’ te geven. Daarom is het belangrijk dat het kind meteen na de geboorte huilt, een goede kleur heeft en direct in de armen van de moeder gelegd kan worden. Dat geeft het pasgeboren kindje weer rust en vertrouwen.

Vaak verloopt de bevalling het dus niet zoals bovenstaande ideale situatie. Dan blijft het kind gestrest of heeft voor en door de bevalling ergens een blokkade in het lichaam opgelopen. Dat kan leiden tot (te) vaak huilen, voorkeurshouding, spugen etc.

Deze kinderen zijn erg gebaat bij osteopatische behandeling. We onderzoeken op zachte manier het lichaam waarbij we eerst het kind op zijn gemak willen laten voelen. Met respect voor het lichaam zoeken we naar de problemen en proberen die op te lossen met  zachte technieken, adviezen naar ouders en we werken regelmatig samen met kinderfysiotherapeuten.

Meestal zijn 2 á 3 behandelingen voldoende om weer een tevreden kind in je armen te hebben.
Voor alle duidelijkheid: wij manipuleren (‘kraken’) NOOIT de wervelkolom bij baby’s. Dit is niet nodig en bovendien erg gevaarlijk!

Oudere kinderen komen vaak bij ons met motorische (tenenlopen, niet kruipen) of sensorische  (prikkelverwerking, hoofdpijn, slaap-, lees- en gedragsstoornissen) problemen en soms met klachten van de spijsvertering (obstipatie, buikpijn). Door onze jarenlange ervaring en het volgen van vele cursussen met betrekking tot zuigelingen- en kinderproblematiek kunnen wij vaak helpen en adviseren om deze klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Met welke indicaties naar een osteopaat?

Meer weten over wanneer en met welke indicaties je het beste naar een osteopaat kuntn gaan? We leggen je graag uit hoe we je verder kunnen helpen vrijer te  bewegen en klachtenvrij te functioneren. Lees hier meer over een de wetenschap, kunst en filosofie van osteopathie.

Via onderstaande afbeeldingen lees je meer over specifieke klachten.